Propolisová tinktura


Přírodní včelí produkt!


Složení: 3 % čistého propolisu, 55 % etylalkohol (jemný potravinářský)

PROPOLIS je přírodní látka získaná z balzámu pryskyřičné povahy, kterou včely sbírají z různých rostlin, květů a léčivých bylin. V propolisu bylo dosud zjištěno 34 léčivých složek. Propolis obsahuje 50–60 % pryskiřic, 10–12 % éterických olejů a cca 5 % pylu. Tyto látky mají velmi příznivé účinky na lidský organismus. Široké spektrum uhlovodíků, mastných kyselin, terpenoidů, vitamínů a ostatních organických látek zastupuje bohaté společenství, které se jinde v přírodě nevyskytuje.

Propolisová tinktura dokonale desinfikuje, ničí nebo omezuje růst některých bakterií, virů, plísní, má svíravé účinky a lokálně tlumí bolest. Má mimořádné imunomodulační vlastnosti.

Dle MUDr. B. Handla je propolis účinný zejména jako prevence u těchto onemocnění:
      - průdušky a horní cesty dýchací (3 x 20–30 kapek denně)
      - zánět nosohltanu, mandlí (angína) (5 x 20 kapek denně)
      - při záčátku rýmy (5 x 15 kapek denně - ponechat co nejdéle
       v ústech + výtěr v nose)
      - zánět dutiny ústní - afty (výplach propolisovou emulzí v čaji)
      - před chřipkovým onemocněním (5 x 20 kapek nebo výplach emulzí)
      - při popáleninách (potírání tinkturou, mastí nebo aerosolem)
      - kožní ekzémy, popraskání kůže (natírání tinkturou, mastí)
      - ušní ekzémy, bolení ucha (vatový tampon s tinkturou)
      - paradentóza, krvácení dásní (potírání tinkturou)
      - při zánětech kůže, oděrkách, poraněních (potírání, desinfekce)
      - vlasové lupy (léčí vodní nebo bylinnou emulzí s propolisem)

Použití při dalších onemocněních (viz příručka MUDr. Handla) - aplikace propolisu po dohodě s odbornými lékaři.

Užívání - před jídlem - v medu, na cukr, v čaji, mléku, citronové šťávě. Alergii na propolis zjistíme natřením zápěstí nad dlaní. Pokud do 24 hodin kůže nezčervená, můžeme propolis užívat.

Doba účinnosti = 1 rok


Med

je hustá, sladká a lepkavá kapalina, vytvářená včelami, případně i jiným hmyzem, sběrem a zahušťováním sladkých šťáv – především nektaru květů a výměšků hmyzu živícího se sáním mízy rostlin.